Cum s-a nascut pasiunea pentru obiectele de arta si de cand le colectionati?

Cum s-a nascut pasiunea pentru obiectele de arta si de cand le colectionati?

Vintage Antique pocket watch.
Vintage Antique pocket watch.

Am copilarit intr-o casa in care valorile anilor interbelici erau pastrate cu sfintenie: carti vechi, manuscrise, fotografii ale unor personalitati culturale din perioada Romaniei regaliste, imagini ale Balcicului, surprinse in pictura maestrilor interbelici.
Am purtat cu mine aceste valori, peste timp, pana la maturitate.

Am crescut cu pasiunea pentru pictura romaneasca a acelor ani, si pastrez franturi ale unei lumi apuse, in cele cateva zeci de tablouri semnate de artisti reprezentativi ai epocii. Am insa in colectia mea si cateva tablouri ale unor artisti contemporani care inscriu astazi cu mare talent, faima artei romanesti, pentru maine.

Am adunat in decursul anilor multe alte obiecte vechi, de la miniaturi din portelan sau email la diverse obiecte de uz casnic de altadata, printre care ceainicele de arama, din metal simplu sau din portelanuri vechi din Austro Ungaria.

Realizez ca ele incep sa se aseze intr-o viitoare colectie de ceainice pe care o gasesc fermecatoare.

Ma inspira mult vestimentatia anilor interbelici si am adunat si eu cateva rochii de seara sau pret- a- porter, pe unele din ele mi-am permis chiar sa le si port in ocazii potrivite, as indrazi sa spun, cu mult succes.

Pe de alta parte sunt o mare iubitoare de cafea turceasca, iar ustensilelr de altadata ce faceau parte din ritualui pregatirii cafelei, de la tigaia speciala in care se prajeau boabele verzi la rasnite si cafetiere de alama, fac si ele parte din colectia mea, care vorbeste de o alta lume, la timpul trecut.

De unde le procurati (licitatii, strainatate, colectii private, prieteni)?

Adun obiectele pasiunilor mele de multi ani. Dincolo de cele de care ma leaga amintiri din copilarie si adolescenta, cele pe care mi le-am ales si procurat singura provin din licitatii ale caselor specializate, din magazine de profil din Romania dar si din Balcic sau Chisinau.

Cele mai frumoase locuri din care pot sa cumpar asemenea minunatii pentru suflet raman insa brocantele din diferite zone al Frantei.

Traiesc o placere extraordinara cand descopar mici “comori” in targurile saptamanale din diverse orasele din Franta, unde oamenii isi golesc, la propriu, podul casei si scot la vanzare pe tarabe lucruri de demult, atat de pretioase pentru colectionari si asta nu din perspectiva unei valori materiale, ci a frumusetii descoperirii lor.

Obiectele colectiilor mele sunt raspandite peste tot in casa, intrucat imi place sa traiesc inconjurata de ele, sa le privesc si sa-mi imaginez povestea lor.

Uneori, tablouri din colectia mea purtand o semnatura sau alta au fost expuse in expozitii dedicate artistului respectiv, sau au intrat rar, in cataloage de specialitate.

Leave Comment